VIII. epizóda: Mgr. Vincent Bujňák, PhD.: Miestom riešenia sporov medzi politikmi nie je súdna sieň, ale verejný priestor. 

O slobode prejavu a o jej limitoch, o ústavnom definovaní práva na slobodu prejavu, o rozhodnutí OS BA I v prípade výrokov opozičného poslanca na adresu prvého ústavného činiteľa, o teste, ktorý využíva Ústavný súd na to, aby určil, či pri slobode prejavu nedošlo k zásahu do ochrany osobnosti, o zakázaných symboloch, o slobode prejavu v médiách, v politike a na akademickej pôde, o regulácii slobody prejavu vo svete a o rizikách znižovania štandardov ľudských práv pod rúškom bezpečnosti sme sa rozprávali s Mgr. Vincentom Bujňákom, PhD. z Katedry ústavného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. 

Celý podcast s Mgr. Vincentom Bujňákom, PhD. 

V podcaste sa budeme baviť aj o tom, že:

  • Podľa Ústavného súdu SR predseda vlády „patrí“ všetkým – aj tým, ktorí ho volili, aj tým, ktorí ho nevolili.
  • Z hľadiska prípustných výrokov často poslanci naskakujú do rozbehnutého vlaku. 
  • V prípade opozičných politikov Ústavný súd SR konštatoval, že presnosť či skutková dokonalosť výroku môže byť do istej miery odsunutá do úzadia. 
  • Úlohou právneho vedca je byť vždy na strane práva a právo nie je napísane tak, že by z neho vždy benefitovala iba jedna osoba alebo iba jeden politický prúd. 
  • Právny názor nemožno brať ako útok voči niekomu alebo ako hanenie verejného funkcionára. 
  • Je dobré vystavovať sa opačným názorom a práve to je veľká úloha vysokého školstva. 

Podcast môžete počúvať aj na Spotify:

Zvučka podcastu je od umelca John_Sib z lokality Pixabay.