XV. epizóda: prof. JUDr. Jozef Čentéš, PhD.: V aplikačnej praxi sa nie celkom dôsledne odlišuje, či je spáchaná trestná činnosť zločineckou skupinou alebo organizovanou skupinou

V najnovšej epizóde sme sa zamerali na § 129 Trestného zákona upravujúceho skupinu osôb a organizáciu. V jeho kontexte sme sa rozprávali o zločineckej skupine, o organizovanej skupine, o dokazovaní právnej kvalifikácie, o založení a zosnovaní zločineckej skupiny, o zneužití právomoci verejného činiteľa, o podmienke vedomosti páchateľa o činnosti v prospech skupiny osôb, o asperačnej zásade, o podmienkach určovania výšky trestu, o pôsobnosti Úradu špeciálnej prokuratúry a o § 363. Diskutovali sme s prof. JUDr. Jozefom Čentéšom, PhD., vedúcim Katedry trestného práva, kriminológie a kriminalistiky Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. 

Páchatelia, ktorí pôsobia v rámci štruktúrovanej skupiny, nepodpisujú písomné vyhlásenie, že ja som členom štruktúrovanej skupiny. Nie. To sú vzťahy, ktoré sú vytvorené charakterom činnosti. 

Prof. JUDr. Jozef Čentéš, PhD. 

Zvučka podcastu je od umelca John_Sib z lokality Pixabay.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *